Bagiska veckan pågick den 21-27 augusti 2017.  Syftet var att lyfta de Globala målen lokalt. Över 3000 personer besökte något av de 50 evenemang som vi eller någon av våra samarbetspartners arrangerade. Ovan kan du se ett bildspel från veckan. Sätt gärna på ljudet i videospelaren för bästa upplevelse.

Vi på Bagarmossens Folkets hus vill tacka alla arrangörer, besökare och våra samarbetspartners för den här gången. Vi hoppas att alla inblandade och du som läser detta ska få inspiration att fortsätta arbeta för att lyfta de Globala målen och vad vi kan göra lokalt för att uppfylla några utav dom.

Läs mer om de Globala målen här och kontakta gärna Bagarmossens Folkets hus om du vill arrangera ett möte, ett seminarium, en festlighet, en danskurs, en workshop eller någon annan aktivitet framöver.

Nedan kan du hitta och läsa mer om de 50 evenemang som genomfördes under Bagiska veckan.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Prova-på naturlig färgning med slow creations

27 augusti, 2017kl10:00 - 14:00

Naturlig färgning av textil där unga från 8 år och vuxna deltagare får prova på att färga prover eller hela plagg 27 augusti mellan kl 10 och 14. Bäst är om du kan delta hela tiden, men drop-in funkar också.
Du behöver avsätta ca 1,5 timmar. Provbitar finns, ta med något ljust plagg, t ex en t-shirt, om du vill färga det.

Fram till mitten av 1800-talet var alla tyger och garner i världen färgade med ämnen från naturen (växter, djur, jordpigment, vissa kemikalier). Naturlig färgning idag innebär ”växtfärgning 2.0” – en rörelse i världen där konst, mode, och ibland aktivism möts och både amatörer och proffs samverkar, tar tillvara tusentals år av kunskap och skapar nytt utifrån det. Dessutom är det himla kul att färga och det vill jag gärna ge en glimt av och visa för de som inte testat förut. Och även för dig som redan är fast!

Pris: En frivillig donation på 50-100 kr per pers.
Anmäl dig till prova-på genom att mejla petrasthlm@hotmail.com.

Jag som håller i workshopen heter Petra och är på dagtid statstjänsteman och övrig tid kreatör (foto, textil). Mitt namn i de sammanhangen är slow creations (se gärna https://instagram.com/slowcreations/). Sommaren 2014 gick jag Sveriges första universitetskurs på Högskolan för design och konsthantverk i naturlig experimentell färgning för konstnären Jeanette Schäring.

Jag arbetar med långsamma, oförutsägbara processer som tar tillvara slumpen när jag färgar naturligt, främst på tyger. Ofta arbetar jag platsspecifikt, använder det jag hittar i en reflekterande process. Resultatet blir tyger, sjalar, plagg och konstprojekt.

Sedan 2014 har jag gett workshops i naturlig färgning på t ex Fiberspace gallery på Söder, 2stickare och hos HOPP (Hökarängens omställnings- och permakulturprojekt) samt i Berlin, Textilmuseet i Borås osv.

Jag är med i teamet inom ramen för
http://www.refashionrefood.org/ grundat och lett av Runa Juhanisdotter, se även här: http://www.refashionrefood.org/creative-team/#/petra-holmberg/
Här en fin glimt av den första festivalen (2015) https://www.youtube.com/watch?v=Am9FUSGwU-I
där jag hade en workshop och en massa saker hände med många aktörer. Även 2016 var jag där och nu i vår bidrog jag med tre workshops under fyra dagar i maj.

Senaste numret av Sköna hem visar mina färgade sjalar som nu säljs på Manos på östra Söder.

I färgningen använder jag liksom mina workshopdeltagare ”skräp” (waste) – och förvandlar detta till underbara skatter i form av färg på tyger – lökskal, bär, rödkål, växter som vissnade buketter, maskrosor, rostiga spikar osv. Då måste vi som färgar hantera osäkerhet (vad kommer det bli för resultat? Processen kan inte styras helt), helhetstanken (återbruk, kretsloppet från matrester och växter till färg på tyg), beroendet av varann (vad du har för färg på dina plagg påverkar både mig och dig! Det du slänger på komposten kan vara min färg!), nya vägar (kan vi lämna de giftiga syntetfärgerna? Inte med den takt vi förbrukar mode idag, för vi kan inte odla färgväxter istället för mat, men öppna för tanken! Du kanske kan färga om din fläckiga t-shirt istället för att kasta den?), lära genom lekfullhet och praktiskt kunnande (DIY), open-source (det är bara att gå hem och fortsätta i köket eller i trädgården efter min workshop, grunden är enkel).

För mig är även filosofin bakom mitt skapande viktigt – processen att hitta det jag ska färga med, även i en storstad som Stockholm (naturen i staden), att ge rum för reflektioner och följa med vad materialet och färgen vill säga en, att tänka nytt – får färgen vara föränderlig, kan vi tänka bortom det snabba modets destruktiva cykel? Kan fläcken bli till glädje?

Läs mer om ★★ Bagiska veckan★★ som detta event är en del av: https://www.facebook.com/events/1498256440196755/

Detaljer

Datum:
27 augusti, 2017
Tid:
10:00 - 14:00
Evenemang Kategorier:
, ,
Evenemang Taggar:
Webbplats:
https://www.facebook.com/events/289633941500270

Plats

Bagarmossens Folkets Hus
Lillåvägen 44 12845

Annan

Koppling Globala mål
Rent vatten och sanitet, Hållbar konsumtion och produktion, Bekämpa klimatförändringen